Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2 yılda bir gerçekleştirilen ve sonuncusu 2019 yılında yapılan Marka ve Patent Vekilliği Sınavı kurum tarafından 2021 yılında yeniden yapılacak.
2021 Marka ve Patent Vekilliği Sınavı için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından henüz resmi olarak 2021 yılı Sınav Takvimi duyurusu gerçekleştirilmedi. Başvuru süreci ve tarihleri ile alakalı detaylı bilgiler yıl içerisinde duyurulacaktır.
Marke ve Patent Vekilliği Sınavı iki aşamalı bir sınavdır. İlk sınavda Genel Yeterlilik Testlerine cevap veren adaylar bu sınavı geçmeleri durumunda ikinci sınav olan Mesleki Yeterlilik Sınavına girerler.
Bunun yanında Türk Patent tarafından Marka Vekilliği ve Patent Vekilliği için ayrı ayrı sınavlar düzenlenmektedir.
Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavları için Türk Patent tarafından gerekli duyurular yapıldıktan sonra güncellemeler yapılacaktır.
Ancak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Sınav ile alakalı bilgilerin 2021 Temmuz – Ağustos döneminde duyurulması, 2021 Kasım ayında Genel Yeterlilik, 2021 Aralık ayında ise Mesleki Yeterlilik sınavlarının yapılması bekleniyor.
Patent vekilliği ve/veya marka vekilliği genel yeterlik sınavlarına girmek için başvuracak adayların aşağıdaki nitelikleri taşıması şarttır:
Yukarıda sayılan nitelikleri taşımadığı sonradan anlaşılan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
Türk Patent tarafından yapılan Marka ve Patent Vekilliği Sınavı her 2 senede bir yapılmaktadır. 2019 yılında Sınav Başı ücretin 125 TL olarak belirlendiği Marka ve Patent Vekilliği sınavı için 2021 yılı ücret bilgisi henüz patlaşılmadı.
Sınav | 2017 | 2019 | 2021 |
Marka Vekilliği Sınavı | 100 TL | 125 TL | |
Patent Vekilliği Sınavı | 100 TL | 125 TL | |
Marka ve Patent Vekilliği Sınavı | 200 TL | 250 TL |
Sınav geçtiğimiz senelerde olduğu gibi Ankara merkezli olarak gerçekleştirilecek. Saat 10.00 itibari ile başlayacak olan sınavla alakalı daha fazla bilgi almak için aşağıdaki link üzerinden Sınav Duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Bu sınavda karşınıza
olmak üzere 75 soru çıkmaktadır.
Marka Vekili olmak isteyenler Marka ve Ortak soruları, Patent Vekili olmak isteyenler Patent ve Ortak Soruları çözmeleri gerekecektir. Yani toplamda her iki vekillik için de 50 adet soru çözülmesi gerekmektedir.
Her alan için 50 sorudan %70 Başarı sağlamanız gerekmektedir. Yani 50 sorudan 35 Doğru Yanıt vermeniz beklenmektedir.
Yanlışın Doğruyu götürmediği bu sınavda bilmediğiniz soruları sallamanız da herhangi bir sıkıntı yoktur. Hatta boş bırakmak yerine sallamanız daha mantıklı olacaktır.
Sınavda alan bazlı olarak sorulacak sorular ise şu şekildedir;
İlk sınavda başarılı olanlar Türk Patent tarafından belirlenen yer ve zamanda ikinci bir sınava daha girecekler.
Bu sınavda ise;
Üzerinden sorular sorulacaktır.
Marka ve Patent Vekilliği için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan 2019, 2017 ve 2015 yılı sınavlarında sorulan sorulara aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
2 yılda bir yapılması ve az katılımlı bir sınav olmasından dolayı kaynak noktasında ne yazık ki çok fazla seçeneğiniz yok. Bu alanda en önemli kaynak ise Patent ve Marka Vekilleri Derneği – PEM tarafından hazırlanan kitap.
Bunun dışında yine kitap satış siteleri üzerinden de farklı kitaplara ulaşım sağlayabilirsiniz. Tabi ki bu noktada dikkat etmeniz gereken detay ilgili kitapların 2021 yılı baskısı olması olacaktır.
Karşımıza çıktıkça 2019 yılında basılan Marka ve Patent Vekilliği Hazırlık Kitaplarını sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağız.
Fiyat: ?
Sayfa Sayısı: 896 Sayfa – 578 Örnek Soru
Satın almak için TIKLAYINIZ
Gerçek kişilerin patent vekili veya marka vekili olabilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekir:
Tüzel kişi vekiller
Tüzel kişi patent vekilinin veya marka vekilinin, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre limited veya anonim şirket şeklinde kurulması, işletme konusunun patent vekilliği veya marka vekilliği faaliyetini kapsaması zorunludur.
Tüzel kişi vekillerin, patent vekili veya marka vekili gerçek kişiler tarafından temsil edilmesi zorunludur.
Gerçek kişi vekil, birden fazla tüzel kişi vekilin ortağı veya çalışanı olsa dahi vekillik yetkisini sadece tek bir tüzel kişi vekili temsilen kullanabilir. Vekillik yetkisini bu şekilde kullananlar, gerçek kişi vekil olarak vekillik yapamaz. Gerçek kişi vekil, kişisel cezai sorumluluğu saklı kalmak şartıyla, temsil ettiği tüzel kişi vekille birlikte vekalet verene karşı müteselsilen sorumludur.
Sınava başvuracak adaylar;
son başvuru tarihi mesai saati bitimine kadar sınav ilanında belirtilen başvuru yerine teslim etmek veya sınav ilanında belirtilen internet sitesine girmek ve/veya yüklemek zorundadır.
Posta ile yapılan başvurularda, birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen bilgiler ile (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen beyanlara ilişkin belgelerin en geç son başvuru tarihi mesai saati bitimine kadar başvuru yerine ulaşması şarttır. Postada geciken, süresi içinde yapılmayan veya eksik belge ile yapılan başvurular dikkate alınmaz. Sınav ilanında başvuruların internet üzerinden kabul edileceği belirtilmişse, başvuruların internet üzerinden yapılması zorunludur.
Sınav hazırlık çalışmaları, Enstitü Başkanı tarafından görevlendirilen en az üç kişiden oluşan sınav hazırlık komisyonu tarafından yürütülür ve sınava girecek adayların listesi sınav hazırlık komisyonu tarafından düzenlenir.
Patent vekilliği ve marka vekilliği sınavları için soruları hazırlamak ve/veya itirazları değerlendirmek, sınav sürecinin gözetimi ve denetimini sağlamak üzere Enstitü Başkanı tarafından iki ayrı sınav kurulu belirlenir. Sınav kurulları, Enstitü Başkanının veya görevlendireceği kurul başkanının başkanlığında, başkan dahil beşer üyeden oluşur. Ayrıca kurullar için beşer yedek üye belirlenir. Asıl üyelerin herhangi bir nedenle kurula katılamaması halinde yedek üyeler kurula katılır.
Genel yeterlik sınavı yazılı olarak yapılır.
Sınav, aşağıda belirtilen konuları ve ağırlık puanlarını içerir:
Sınav notu, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alan aday sınavda başarılı kabul edilir.
Mesleki yeterlik sınavı yazılı olarak yapılır.
Sınav, aşağıda belirtilen konuları içerir:
Sınav notu, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alan aday sınavda başarılı kabul edilir.
Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde Enstitünün internet sitesinde ilan edilir.
Sınavda başarısız kabul edilen aday, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren on gün içinde yazılı olarak Enstitüye itiraz edebilir. Postada geciken veya süresi içinde yapılmayan itirazlar dikkate alınmaz. İtirazlar, itiraz süresinin bittiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde değerlendirilir ve sonuç adaya yazılı olarak bildirilir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Sınavda başarılı olanların vekillik yapabilmeleri için Sicile kayıt olmaları zorunludur.
Sicile kayıt olmak için aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler ile birlikte Enstitüye başvuru yapılır:
Sicile kayıt edilen vekillere patent ve/veya marka vekilliği yapmaya hak kazandığını gösterir belge verilir. Belgenin tekrar istenmesi halinde ücret tebliğinde belirlenen ücretin ödenmesi gerekir.
Sicile kayıt tarihi, ikinci fıkrada belirtilen belgelerin Enstitüye eksiksiz olarak verildiği tarih olup, mesleki sorumluluk sigortası poliçesinin bitiş tarihi itibariyle Sicil kaydı sona erer.
Belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılır, Sicile kayıtları yapılmaz ve bu kişiler hiçbir hak talep edemezler. 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanların Sicile kaydı yapılmaz.
Vekilin, Sicile kayıt edilen bilgilerinde meydana gelen her türlü değişikliği Enstitüye bildirmesi zorunludur.
Sicil kaydı, mesleki sorumluluk sigorta poliçesinin bitiş tarihi dikkate alınarak her yıl yenilenir.
Sicil kaydının yenilenmesi için aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler ile birlikte Enstitüye başvuru yapılır:
Sicil kaydını mesleki sorumluluk sigorta poliçesinin bitiş tarihi itibarıyla yenilemeyen vekilin, vekillik hak ve yetkileri Sicil kaydı yenilenene kadar askıya alınır.
Adres değişikliğinin Sicile kaydı için talep dilekçesi ile birlikte Enstitüye başvuru yapılır.
Unvan ve nevi değişikliğinin Sicile kaydı için aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler ile birlikte Enstitüye başvuru yapılır:
Sicile kayıt edilmiş olan bir vekilin Sicile kayıt için aranan şartlara sahip olmadığının sonradan anlaşılması veya vekilin yazılı olarak talebi halinde, vekilin kaydı Sicilden silinir.
Sicilden silinmeyi gerektiren hallerin sona erdiğini ispat eden vekil, Sicile yeniden kayıt hakkı kazanır.
Sicile yeniden kayıt olma talebinde bulunan vekil, 12 nci maddenin ikinci fıkrasında sayılan bilgi ve belgeler ile birlikte Enstitüye başvuru yapar.
Yorum Yaz